Šta izabrati?

Kada razmišljamo o ugradnji kapija i ograda, razmišljamo o 3 faktora:

  • Bezbednost: kako biste sačuvali svoju imovinu potrebno je ograditi ceo prostor, gde dolazimo do drugog faktora…

Cena: trenutno na tržištu najbolji odnos cene i kvaliteta panelne ograde, čija se cena kreće već od 15€/m². Cena panelnih ograda kvalitetom opravdava svaki uložen dinar.

  • Estetika: Naš dom, naše utočište, naše skrovište i naše mesto pod suncem… Svakako želimo da se osecamo lepo i da nam prija pogled na svaki detalj. Kapije i ograde na našem domu ne menjamo svaki dan. Njih biramo sa pažnjom, jer kada ih jednom postavimo, koristimo ih dugi niz godina. 

Panelne kapije i ograde

Kao što smo prethodno naveli, panelne ograde definitivno pružaju najbolji odnos cene i kvaliteta. Pored toga što su čvrste i postojane (napravljene od žice prečnika 4,5 ili 6mm koja je punktovana na svakom spoju što im i daje veliku čvrstinu) one su veoma otporne na sve vremenske uslove. Imaju duplu žastitu (cink i plastifikacija). Mana panelnih ograda je estetika i jednostavnost što nas dovodi do sledeceg faktora koji utiče na naš izbor a to je estetika. Ali ako se pri svom odabiru kapija i ograda baziramo na estetici jednako kao i na ceni limene ograde se nameću kao pravo rešenje. 

Limene kapije i ograde

Limene kapije i ograde se dele na:

klasične kapije i ograde

Izradjene su od šupljih, cevi i lima. One su čvrste, lepe, a ukoliko se zaštite cinkom, mogu da traju vecno.

Lamelne kapije i ograde

lamelne kapije i ograde su advekatan rival aluminijumskim kapijama, ali su ipak u prednosti po nekim karakteristikama, kao što je čvrstina, a takodje, u koliko imaju duplu zaštitu (cink i plastifikacija), mogu trajati vecno. Pored toga, cena limenih kapija i ograda ih definitivno stavlja ispred aluminijunmskih. Jer se za cenu limenih kapija dobija više u odnosu na cenu kojom plaćamo kvalitet aluminijumskih kapija

Limene kapije od plocevine

Limene kapije od pločevine su moderne kapije atraktivnih linija rezanih laserom. Ukoliko prilikom kupovine kapije ciljate na moderan izgled, odlučićete se za kapiju od pločevine. A njihova atrkativnost se moze pojačati u kombinaciji sa led rasvetom.

Kovane kapije i ograde

Posebnu kategoriju čine ljudi koji se prilikom odabira kapija i ograda vode isključivo izgledom, kvalitetom, čvrstinom i postojanošću, dok cenu stavljaju u drugi plan. Naravno, tu dolazimo do teme kovanih kapija i ograda. One su spoj umetnosti i zanatstva. Umece oblikovanja gvoždja kovanjem i savijanjem oblika koji izgledaju kao da su živi i da rastu jedan iz drugog vrhunac je stvaralaštva i kreativnosti. Kada se spomenu kovane kapije i ograde, čvrstina i snaga ne smeju da se izostave. Ali ne možemo da ne spomenemo i cenu, formiranje cena za kovane kapije se odvija na sledeci nacin:

– Ravne horizontalne linije, jednostavno vezane jedna za drugu

– Tipski radjene na istu meru, ujedno i najjeftinija opcija, koje nazivamo panelne kapije i ograde od kovanog gvoždja.

Cena panelnih i kovanih kapija raste dodavanjem raznih detalja, elemenata kao sto su:

  • Perece
  • Krugovi
  • Kovanice
  • Šiljci
  • Sendvič flahovi
  • Vrsta materijala
  • Stepen komplikovanosti izrade
  • Aplikacije (centralne ili periferne) 
Ipak, ako razmišljamo o ceni kovanih kapija trebalo bi prvo razmotriti opciju panelnih kovanih kapija i ograda. Jer, i ako medju njima postoji razlika u ceni, ipak su najpovoljnija opcija kad je reč o kovanim kapijama.
Naravno, da bi došli do niže cene, potrebno je unapred isplanirati svoj prostor i prvo nas kontaktirati, pa onda pristupiti gradnji. Medjutim, svaka kapija koja se radi ručno po meri je unikat i cena za takve kapije mora biti visoka. Dakle, kad govorimo o ceni kapija i ograda od kovanog gvoždja moramo razmotriti njihovu dugotrajnost.
Puni materijali sa advekatno žastitom vec vekovima ukrašavaju i oplemenjuju prostor.
Dolazimo do zaključka, da ako cenu kovanih kapija i ograda podelimo sa brojem godina koliko će one biti u upotrebi, cena i nije toliko visoka. Ali ipak, zadovoljstvo i lepota koju nam pružaju kao i sam osjećaj da će nam ta kapija ukrašavati i čuvati dom decenijama, nema cenu.